Under 3 dagar i september var jag och fotograferade Myskoxar i Dovre nationalpark.
I några bilder syns den karakteristiska siluetten av berget Snöhetta.
Under hela tiden hade vi väldigt fint väder men ovanligt varmt. Värmen gav upphov till ett värmedaller som syns i i många foton och speciellt i det korta klippet. Dallret gjorde det också svårt att få skärpa i bilderna tagna på långt avstånd.
Lite fakta om Dovrefjells Myskoxar

Under byggnationen av Dovrebanan, i början av 1900-talet, hittade man lämningar av Myskoxar och man bestämde att försöka återföra dom till Norge.
Första exemplaren mellanlandade på en ö i skärgården men dom klarade inte det näringsrika gräset som växte på låglandet och dog. Men direktplacering av djuren i fjällmiljö gick bättre och dom klarade sig ända fram till 2:a världskriget då  tyska soldater sköt alla.
Den populationen som finns i dag kom dit 1947 och har klarat sig relativt bra.
Men nu klassas dom som en invasiv art och jagas.
Norska staten har satt ett tak på 200 djur. 2023 sköts ett 40-tal djur och varje vinter dör många djur i ras och snöskred, andra dukar under i sjukdomar som bland annat sprids av tamboskap åter många dödas vid kollisioner med tågen. Till råga på allt är populationen för liten och inavel är ett problem. Norska staten förhindrar att man hämtar nya djur från  Grönland.
Rasens förmåga att överleva i Norge under nuvarande förhållanden anses därför som små.

"Myskoxen har en kort och robust kropp med ett kraftigt skulderparti. Hannen väger 300–400 kg, är 2,5 meter lång och cirka 1,45 meter i mankhöjd. Honan väger 200–300 kg, är 2,30 meter lång och omkring 1,30 meter hög. Myskoxen är anpassad för att året runt leva i arktiskt klimat och trivs bara i områden där temperaturen mitt i högsommaren understiger +10 °C. Den klarar köldgrader ända ner till cirka -50 °C, även i stark blåst tack vare ett tjockt fettskikt, men framförallt beroende på den 10 cm tjocka pälsen i två lager, ull närmast kroppen och upp till 70 cm långa stickelhår utanpå. Underullen, qiviut,  är starkare än fårull, har åtta gånger högre värmeisoleringsförmåga och är finare än kashmir."
Så här låter Myskoxarna
Några iPhone-bilder som visar landskapet ...

You may also like

Back to Top